500Startups + Oslo = Sant

INRUPT 11.08.2015

– Rett før sommerferien satt vi i en tom skyskraper på Tøyen i Oslo og snakket med Sean Percival fra 500Startups angående den norske startupscenen. Nå inntar heavyhitteren Oslo for å bygge en 'pre-accelerator'. Hva har dette å si for gründermiljøet i Oslo?

500Startups er en gigant i startupmiljøet med akseleratorer i Mountain View, San Fransisco og Mexico City. Med hittil over 1000 selskaper gjennom programmet har de stadfestet seg som en av verdens største springbrett for oppstartsbedrifter i verden. Og nå – i Oslo. 500Startups sine programmer er kjent for et nådeløst fokus på distribusjon (dette er digital distribusjon). Som akselerator tar de inn selskaper som har lansert et produkt med god respons i markedet og skal skalere. En akselerator er skapt for å utnytte dette momentumet, finne de riktige kanalene å vokse gjennom og maksimere effekten av arbeidet selskapet gjør. Men hva er en 'pre-accelerator'?


PRE-ACCELERATOR

Et selskap går gjennom mange faser i sin levetid. I «tradisjonell» forstand bygges et selskap i en inkubator og vokser gjennom en akselerator til de når rytmen en fullblods bedrift trenger. 500Startups sin pre-accelerator sikter seg altså inn på selskaper som har en MVP (Minimum Viable Product) lansert i markedet, men ikke har funnet fungerende vekstkanaler enda. Dette er altså bedrifter i fasen rundt det som kalles "product/market fit", der produktet er bekreftet til å løse et problem i markedet kunder er villige til å betale for. 

Det er åpenbart at hub'en i Oslo skal fungere som en sluse mot 500S sine akseleratorer i USA. Det er naturlig å tro at dette er et grep for å høste til seg gode, nordiske startups før andre investorer og posisjonere 500S sine akseleratorer i USA til å motta «startklare» vekstmaskiner. Selv om vi kan anta at 500S ønsker å beholde selskapene med best potensiale selv, vil de også føre selskaper rett til andre akseleratorer, som YCombinator. Et smidig trekk, ettersom alle selskaper gjennom pre-accelerator-programmet gir fra seg 2% equity. Det vil si at 500S får en bit av kaka selv om YCombinator gjør vekstjobben (gitt at du har vært innom hub'en i Oslo åpenbart).  
 

EFFEKTEN AV EN GIGANT

For å si det enkelt kan effekten av en gigant gi gigantisk effekt. For norske selskaper har det kommet en ny tidlig-fase partner (som faktisk vet hva de driver med) på banen. Og for hele scenen har det kommet en potensiell snarvei til en internasjonal fundingrunde. En av poengene som kom tydelig frem da vi diskuterte «startupnorge» med Sean før sommeren var at mange norske investorer ødelegger for både selskapene og seg selv. Ved å tilby for griske eller misforståtte krav gjør de norske selskaper "unfundable" i senere runder, typisk sett når man skal globalisere eller vokse. Forhåpentligvis kommer 500S på banen med bedre betingelser til en tidlig-fase investering og flytter standarden for alle, akkurat som det har blitt gjort i andre land. I verste fall får norske bedrifter et alternativ til en hands-on seedpartner og i beste fall åpner dette hele Norges øyne for tidlig-fase investeringer av bedre sort. 

I tillegg til dette har 500S et ferdig, standardisert vekstprogram de fokuserer på. Selv om vi mener at vekststrategi ikke er direkte dupliserbart er dette en fantastisk nyhet, spesielt for norske gründere som kommer fra produksjonssiden. Erfaringsmessig er fokus på og kontinuerlig, proaktivt arbeid med vekst ofte det som mangler i (norske?)
oppstartsbedrifter – og det bør 500S kunne hjelpe til med å forandre. 


THE NITTY GRITTY

Pre-acceleratoren kommer til å ta 2% equity for $10,000, der $3000 går til avgift for programmet. Varigheten er 1 (intensiv) måned og inkluderer eventer, kontorlokaler og mentorer som skal hjelpe til med å gjøre selskapet klar for første investeringsrunde, uansett om det er via en akselerator eller ikke. Vi kommenterer ikke på om dette utgangspunktet er attraktivt eller ikke ettersom vi ikke har sett resten av betingelsene og det uansett er opp til det unike tilfellet. Til sammenligning tar den fulle akseleratoren 5% for $125,000, der $25,000 går til avgift for programmet. 

Du kan søke plass til første runde som starter i januar her: Søknad via AngelList

 

Del dette innlegget: